
Geçen hafta Mesleki Teknik Öğretim Dairesinin bu yıl ilk defa düzenlediği Meslek Liselerini Tanıtım programı Lefkoşa Fuar Alanında gerçekleştirildi. Her meslek lisesi kendi bünyesinde ürettikleri ürünleri fuar alanında kendilerine ayrılmış stantlarda adanın her tarafından gelen 8. Sınıf öğrencilerine tanıtmak, çocukları meslek liselerine kanalize ettirmek için yapılan bu çalışma ne kadar başarılı oldu bunu önümüzdeki kayıt döneminde göreceğiz.
Daha önceleri hatta bu yılın dışında bu işler her yıl nisan sonu mayıs başı gibi (Akademik takvimde tarihi nettir ) ya rehber öğretmenlerinin bilgilendirmesi ile ya da meslek liselerine düzenlenen yerinde gözlem ve incelemeyle gerçekleştirilirdi. Bu yıl daha şaşalı yapılmak istenen bu tanıtım günü acaba ne kadar başarılı idi ???
Dostlar alışverişte görsün misali temel sorunlara çözüm bulmadan atılan her adım yanlış trene binip hedeften daha da uzaklaşmaya benzer
Emek eden müdürlerimize , öğretmenlerimize, ürünlerde alın teri bulunan çocuklarımıza bir lafım yok. Onlar süre gelen bir sistemin içinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan eğitim neferleridir
Ükemizde en çok da işinin ehli usta bulmakta zorlandığımız hatta ehil olmasına bile gerek olmadan kalifiye eleman sıkıntısı çektiğimiz bir konuyu konuşmadan ,yazmadan bu yılı da kapatmak artık vicdanların almayacağı bir durum olmalı
En azından benim vicdanım almıyor.
Fasulyenin yahnisi gitti geldi aynısı olmasın artık
Radikal alınan kararlar hep bir adım öne götürür buna tarihten pek çok örnekler verebiliriz
Meslek liselerinde gerçekten iyi bir eğitim veriliyor buna kimsenin itirazı yok. Fakat dikkat edin “görün yani” meslek liselerini bitiren kaç öğrenci bitirdiği bölümü okumak için üniversiteye gidiyor ? Ortalık belli başlı bölümleri okuyan /mezun olan gençlerle doldu .Buna kimse itiraz edemez çünkü o bölümlere yığılmalardan dolayı burs verilmemeye başlandı ?
Sırf üniversite eğitimi almak için meslek lisesinde bitirdiği bölümle alakalı olmayan bir bölümü okuyan gençler çığ gibi büyüyen mezun işsiz gençler kervanına katılıyor ,çok azı bitirdiği meslekte iş buluyor diğerleri ya başka başka işlere yönelmek zorunda kalıyor ya da göç ediyor…
Üniversitelere kayıt için ve ya kaydolacağı herhangi bölüm için hiçbir kriter yok…Bu cümle başka bir yazı konusu o yüzden burada bırakıyorum.
Meslek liselerini daha cazip hale getirip kalifiye eleman ihtiyacı lisede karşılanabilir mi ??
Çok kolay…
Mesleğinde uzmanlaşmış ,kalifiye elemanların çok zor bulunduğu günümüzde bu uzmanlık kısmını dört yıllık lise eğitiminde verebiliriz
Nasıl mı ?
Hemen buna küçük ama hayata geçirilirse etkisi çok büyük önerimi sunayım…
Meslek liselerinin her bölümüne uygulama alanları açın ama halka hizmet için açın.
Yani çocuklarımıza öğretmenleri teknik elamanları gözetiminde halka hizmet edecek uygulama alanlarını açın. Bu döner sermayeye de çok faydası olacak okulun kendi parasıyla kendi ihtiyaçlarını giderecek çocuğa da cep harçlığı bırakacak.
Bu sistemi biraz açayım insanların arabalarındaki bir sorunu çözmek için okula gelmelerini sağlayın atölyeleri kapalı alan için değil insanların okuldaki motor bölümünün hocalarına yönlendirebilirsek çocuklar işi hocaları eşliğinde gerçek bir sorun üzerinde çözmeyi öğrenirken işi mutfağında kapacaktır. Uygulama fırsatı bulan çocuk bunu gerçek bir iş olarak kabul edip liseyi bitirdiğinde de bu kadar uğraştan sonra kendi işini yapmayı isteyecektir.
Okulda hocalar teknik öğretmenler nezaretinde yapılacak bu işler çok fazla kar amacı gütmeyeceğinden eminim halk da bu sisteme çabuk alışacak daha makul ücretlerle işi görülecek okul da kazanacak çocuk da kazanacak dolayısıyla meslek liseleri eğitimin lokomotifi olacaktır.
Terzilik için de geçerli bu işleyiş .Fahiş fiyatlarla yaptırdığımız bir tadilatı okulda yaptırabiliriz
Turizm bölümü için okulun bir bölümü çocukların yemekler yaptığı , halka makul fiyatlarla sattığı , hizmeti öğrendiği bir yer haline gelebilir…
Örnekler çoğaltılabilir. Ana tema “ Çocuk yaptığı işin ciddiyetini gerçek bir iş üzerinde yaparsa anlar /öğrenir.”
Eğitimin içinde 23 yılını geride bırakan bir öğretmenin naçizane fikridir.Bir an önce bu fikirler değerlendirilip soruşturulmalı çocuklarımız ve ülkemiz için en iyi olan yöntemler belirlenmelidir.
Soruşturun…Ama önerileri
FATMA BAYSAL
11-5-2023