
Fransa’da terör örgütü IŞİD’e finansman olduğu ortaya çıkan Lafarge çimento devine “insanlığa karşı suça ortak olmak” suçlaması yöneltilmesinin önü açıldı. Yargıtay verdiği kararla, Paris Temyiz Mahkemesi’nin “insanlığa karşı işlenen suça ortak olma suçlamasını” iptal etme kararını bozdu ve alt mahkemenin farklı hakimlerle Lafarge’nin iptal başvurusunu yeniden değerlendirmesini istedi.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURULUŞU DAVAYA MÜDAHİL OLMAYACAK
Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada çimento şirketi Lafarge’ye yöneltilen “insanlığa karşı suça ortak olmak suçlaması” davasına, sivil taraf olarak sadece Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezinin dahil olabileceğini, yolsuzlukla mücadele kuruluşu Sherpa’nın bu suçlamayla ilgili davaya müdahil olamayacağı ifade edildi.
TERÖRE FİNANSMAN OLMA SUÇUNU TEYİT ETTİ
Ayrıca Yargıtay, Paris Temyiz Mahkemesinin onayladığı “terörü finanse etmek” suçlamasına Lafarge’nin itirazını kabul etmeyerek, “terörist bir gruba verilen fonların terörü finanse etmek suçlaması için yeterli” olduğunu bildirerek teröre finansman olma suçunu de teyit etti.
Diğer yandan, alt mahkemenin Lafarge’ye “Suriyeli çalışanların hayatlarını tehlikeye atmakta suçlaması” yöneltilebileceği kararına yönelik Lafarge’nin itirazını haklı bulan Yargıtay, suçlamayla ilgili başvuruyu yeniden değerlendirmek üzere Paris Temyiz Mahkemesine geri gönderdi.
NE OLMUŞTU?
Şirket hakkında 2017nin Haziran ayında açılan soruşturma kapsamında, Lafarge’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont’un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler “teröre finansman sağlamak” ile suçlanmıştı. Bir sene sonra ise şirkete yöneltilen “insanlığa karşı suçlara ortak olmak” suçlaması, 2019 yılının Kasım ayında düşürülmüştü.
Davaya müdahil olan sivil taraflar, yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, suçlamanın düşürülmesini Yargıtay’a taşımıştı.
ŞİRKET İLE IŞİD ARASINDAKİ ANLAŞMADAN FRANSA’NIN HABERİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTI
Temmuz ayında ortaya çıkan Fransız istihbarat servisine ait Ağustos 2014 tarihli gizli notta, Lafarge’nin Suriye’de faaliyetlerini devam ettirebilmek için IŞİD ile anlaşma yaptığı, sonraki aylarda fabrikayı ele geçiren IŞİD’in Lafarge’ye ticari faaliyetlerini sürdürmesi ve kontrolündeki bölgelerde ulaşım izni verdiği bilgisi yer alıyordu.
Bu notla, devletin şirket ile terör örgütü arasındaki anlaşmadan haberdar olduğu ortaya çıkmıştı.
AA: ŞİRKET, İSTİHBARAT SERVİSLERİNİ SÜREKLİ BİLGİLENDİRDİ
Fransız kurumlarına ait belgelerdeki bilgiler, dünyanın en büyük çimento devi Fransız Lafarge’nin, IŞİD ile ilişkisi hakkında Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiğini ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini gözler önüne serdi.
AA’nın bugün yayımladığı haberinde yer alan belgelerde, Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge’yi, terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti.
IŞİD, Lafarge’den aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.