
Geçtiğimiz günlerde Düzgün Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye’ye gelen Afgan göçüne ait bir iddiayı ortaya attı.
Çıray, Türkiye’nin, ABD tarafından bedeli ödenen 3 bin Afgan’ı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptığını tez etti.
Parayla vatandaşlık verildiği argümanlarının akabinde CHP Sözcüsü Faik Öztrak da “Bu işin altı, üstü, önü, gerisi ortaya çıkarılmalıdır.” sözlerini kullanarak Çıray’ı destekledi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLADI
Meclis’te Çıray tarafından gündeme getirilen tezlerin akabinde yanıt, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’ndan geldi.
ABD’NİN 3 BİN AFGAN İÇİN BEDEL ÖDEDİĞİ ARGÜMANI YALANLANDI
Yazılı açıklama yapan Genel Müdürlük ve Bakanlık, savların gerçeği yansıtmadığını ve ABD tarafından bir bedel ödenmesi ya da 3 bin Afgan’ın ABD aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmasının kelam konusu olmadığını açıkladı.
SAVLAR SOMUT DOKÜMANLARLA ÇÜRÜTÜLDÜ
Bilhassa taksitle ödeme adabı üzere bir şeyin mümkün olmadığını vurgulayan açıklamada, bütün tezlerin somut doküman ve datalarla çürütüldüğü aktarıldı.
PARA KARŞILIĞI VATANDAŞLIK ARGÜMANINI ÇÜRÜTEN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ortak yaptığı açıklamanın tamamında şu sözler yer aldı:
“Bir siyasi parti sözücüsünün yapmış olduğu açıklamaya istinaden aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına gerek duyulmuştur.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa nazaran yabancı; genel olarak Türkiye’de 5 yıl kesintisiz geçerli ikamet müsaadesi ile bulunması yahut bir Türk vatandaşı ile 3 yıl evli olması ya da Cumhurbaşkanınca belirlenen kapsam ve meblağda yatırım gerçekleştirmesi halinde şahsen kendisi yahut resmi vekili ile başvurması üzerine ulusal güvenlik ve kamu tertibi bakımından mahzur bir hali bulunmaması koşuluyla Türk vatandaşlığını kazanabilmektedir.
ABD’nin bedeli karşılığında 3 bin Afganlıyı Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı yaptırdığı tarafında savlar ise katiyen hakikat değildir.
Ayrıyeten tez edildiği üzere Türk vatandaşlığı mevzuatına nazaran taksitle ödeme yolu rastgele bir formda vatandaşlık kazanılması mümkün değildir.
Kaynağı aşikâr olmayan, hiçbir somut bilgi ve evraka dayanmayan argümanları kamuoyu ile paylaşarak kurumları rencide etmek, prestijini zedelemek ve milletimizi bu temelsiz bilgiler ile yanıltmak kabul edilebilir değildir.
Daha evvel de misal tezler tekraren defa ortaya atılmış, tüm bu temelsiz tezler somut evrak ve bilgiler ile çürütülmüştür.”